Veckomail Red Hunting Hawk

Vecka 26
Så har vi klarat av årsdebuten för Hawk! Jag har ju flaggat för nu i ett par veckors tid att ett av hans viktigaste lopp för säsongen är Övrevoll Sprint Cup i Norge på torsdag den 11 juli. På grund av överbenet som besvärade honom i våras har vi ju legat lite efter med förberedelserna och inte hunnit med de lopp jag tänkt inför Norgeresan. Loppet i fredags var enda chansen att hinna få ett lopp i kroppen innan Norge och det var därför där han fick gå ut, trots att förutsättningarna inte var optimala. 

Han startade nu på 1400m, vilket visade sig vara för långt i årsdebuten. Med några lopp i kroppen ska han klara av den distansen men nu var det tomt i tanken sista biten och 1200m hade varit mycket bättre. Jag var också lite orolig för den höga vikten och den kan ha spelat en viss roll att han inte fick speeden att bita ordentligt. Han försökte tappert i början på upploppet och hade till och med greppet en liten bit men stumnade sedan sista biten och blev oplacerad i mål, slagen ca 1,5 sekund. 

Efter loppet var han inte alls andfådd, det tyder på att han har en riktigt bra grund men att den sista toppningen av formen saknades. Anledningen till att jag ville ha ett lopp i kroppen är också för att han vet skillnaden på tävling och träning. Nu fick han ta i så mycket han orkade och det kommer han gå framåt på. I träning vet han att det inte är allvar och skulle aldrig anstränga sig maximalt. Det är ganska många hästar som är på det viset, särskilt äldre hästar. Att behöva ett “lopp i kroppen” är väldigt vanligt och nu har vi fått det på Hawk också! 

Här kan ni se loppet

Nu är det fullt fokus mot Norge. Han får några lugna dagar till innan vi tränar vidare. Med bara två veckor mellan loppen hinner vi inte förbättra något i träning utan det handlar om att han ska känna sig riktigt på topp så det blir mycket massage, lösgörande träning och annat pyssel.

Anmälningstiden går ut imorgon men startlistan kommer först måndag 8 juli. Nästa veckomail kommer därför på måndag 8 juli och då får ni även startlista samt kommentarer inför loppet! 

Vecka 25
Även denna vecka började Hawk med ett snabbjobb, ett annat upplägg den här gången. Han gick tre intervaller på sandbanan på Jägersro, första i väldigt lugnt tempo men de andra två i accelererande tempo. Intervall nummer två snittade på 1:07 min/km och den tredje på 1:03 min/km.

Tanken med dessa jobb är att öka uthålligheten genom att höja mjölksyratröskeln. Hawk som är en sprinter och dessutom i hög klass behöver hålla rätt så hög fart i dessa jobb för att uppnå rätt effekt medan en långdistansare i lägre klass kan gå snäppet långsammare men ändå uppnå den effekt på mjölksyratröskeln som vi vill åt.

Hanna Nimåker red honom även den här gången och var lika nöjd som förra veckan!

Hawk har också anmälts till lopp på Klampenborg i Köpenhamn på fredag. Startlistan kommer imorgon. På förhand ser loppet lämpligt ut. Han har högst vikt i fältet vilket också betyder att han är bäst/har högst handicaptal i loppet. Trots det ser jag detta som ett led i matchningen och ett lopp i kroppen. Jag har inte tryckt på honom så mycket i träning som jag hade behövt göra om vi skulle sikta på vinstchans direkt i årsdebuten. Målet är att han ska få ett rejält lopp och gå framåt på detta.

Som jag skrivit tidigare är siktet redan nu på ett större lopp i Norge 12 juli. Med det sagt innebär det inte att han är chanslös utan han kommer troligen vara en av de mer betrodda i loppet och han har verkligen inte tränat dåligt!

Startlistan blir officiell imorgon och jag återkommer med mer detaljer om loppet på tisdag!

Vecka 24
Hawk startade veckan med ett rejält snabbjobb inne på Jägersro. Han är lite åt det bekväma hållet i träning och tar inte i för fullt så därför fick han sällskap den här gången av stallkompisen Match Me. De gick tillsammans 600m på Jägersros tävlingsbana som är sandunderlag. Tiden blev 35,5 sekunder, en jättefin tid, särskilt då banan snarare var lite krävande än lättsprungen.

Hanna Nimåker red Hawk och hon red honom mycket redan när han var tre år och stod hos en annan tränare. Det var en av hennes favoriter då och hon har ridit många snabbjobb på honom. Direkt efter att vi passerat mål sa hon spontant

“Den här är i alla fall startklar. Detta var om inte det bästa så definitivt ett av de bästa jobben han någonsin har gått”.

Riktigt roligt att få den feedbacken såklart från någon som känner Hawk så väl! Han tog jobbet fint och har tränat på som vanligt resten av veckan. Hanna var här igen i helgen och passade då på att ta en tur i skogen på Hawk som fortfarande ligger henne väldigt varmt om hjärtat!

Det är också Hanna som kommer rida honom den 28e juni på Klampenborg i Danmark. Anmälan dit är nu på tisdag men startlistan kommer först på måndag om drygt en vecka. 

Vecka 21
Hawk har kunnat snäppa upp träningen ett steg till den här veckan och gått i vanligt träningstempo. Överbenet är iskallt så jag bedömer det som helt läkt och ingenting vi behöver oroa oss för. Däremot kommer vi fortsätta ha honom med benskydd ute, lindad på natten och skyddad även vid ridning för att han inte ska slå på sig på samma ställe (eller något nytt ställe) igen!

Han är extremt pigg och laddad i träning, nästan lite för mycket men det kommer lägga sig om ett lite tag. Det är bra att han känner sig så taggad på att träna ordentligt!

Den här veckan har vi också fått hjälp av en stenplockningsmaskin på banan hemma som jobbat i 2,5 dag med att rensa sten. Ungefär halva banan är riktigt fin, den andra halvan får vi jobba lite till med. I lördags var Hawk först ut med att testa banan. Jag tror både han och jag tyckte det var fantastiskt att kunna ligga och rulla på i galopp helt obehindrat på hemmaplan! Alla resor in till Jägersro fungerar men att ha en riktigt ordentlig bana hemma är underbart. Vi kan i dagsläget gå i ett bra tempo på halva banan men får sen ta upp och gå väldigt lugnt på stället där vi fortfarande rensar från sten. Det blev dock ett bra pass ändå för Hawk som gick ca 1500m vanligt träningstempo och ca 1500m väldigt lugnt, totalt tre varv.

Kommande vecka lägger jag upp planen utifrån hur vår bana funkar, troligen blir det en resa in till Jägersro för att gå lite fortare i slutet av veckan! Under juni planerar vi ett träningstillfälle där vi ska visa upp alla hästarna på hemmaplan på våra banor. Det är dock många många tävlingsdagar och annat att ta hänsyn till under helgerna men vi räknar med att informera om vilken helg det blir i nästa veckas mail!

Vecka 20
Nu har allting gått framåt väldigt snabbt och överbenet känns nu – peppar peppar – jättefint och inte alls ömt. Vi började veckan med besök av kiropraktorn vilket visade sig vara välbehövligt. Han är, som jag skrev förra veckan, väldigt smidig och snarare överrörlig och det har nog dolt en del för han satt faktiskt fast på flera ställen. Det var mest koncentrerat kring höger bog och vänster bakben. Det är inte så konstigt. Först hovböld och sen överben, han har ju gått och haft lite ont i höger fram i nästan en månad. Låsningarna släppte fint men vi kommer följa upp ändå om tre veckor. Vi brukar ha det som standard om vi hittar nya låsningar på en häst!

Han har fortsatt att kännas jättefin i träning hemma. Vi har galopperat lugnt men nu är det dags att öka upp tempot. Det finns ingenting som tyder på att det skulle påverka honom. Han är väldigt laddad och känns sugen på att börja jobba ordentligt!

Vi kommer få äntligen få hjälp med att plocka sten på galoppbanan nu på tisdag. Hawk får åka in till Jägersro imorgon men kanske kan vi sen träna hemma resten av veckan. Vi håller tummarna för att det blir bra! Det fungerar så som vi har det nu när vi åker in till Jägersro flera gånger i veckan, hästarna mår bra och presterar, men att få upp galoppbanan hemma blir såklart ett enormt lyft och kommer underlätta vardagen obeskrivligt mycket.

Vecka 19
Vilket fantastiskt Öppet Hus vi fick i lördags! Uppskattningsvis 120 personer besökte oss under dagen och det gav otroligt med energi. Jag älskar att svara på nyfikna frågor om galoppsporten och att få visa upp var sport och våra hästar. Den här gången tränade inte hästarna men vi kommer att boka in ett nytt tillfälle under sommaren då samtliga hästar på gården kommer att träna. Vi återkommer till detta!

Efter att alla besökare gått hem tog nästintill samtliga hästar i stallet en powernap. Alla intryck, klappar och gos och alla morötter gör även hästarna trötta…

Jag har haft förmånen att ha en extraryttare här under veckan som ridit igenom nästan alla hästarna. Alva har ridit åt mig till och från under många år samt tävlat ponnygalopp. Hon är väldigt följsam och har en makalös balans så det är en fröjd att stå på marken och bara kunna fokusera på hur hästarna rör sig. Jag tycker om att rida själv men att varva det med att låta någon annan rida och kunna se hästarna från sidan är ovärderligt. Alva red Hawk i fredags och jag kunde stå från sidan och se på.

Han ser helt återställd ut nu efter överbenet. Det är dessutom iskallt och inte längre ömt vid beröring. Det har varit en lång väntan men nu kan vi nog slappna av och planen är att börja trappa upp träningen igen nu. Vi kommer dock fortsätta att hålla honom lindad om nätterna, med skydd i hagen och lindad eller med benskydd i träning. Slappnar man av för tidigt finns fortfarande risken att han slår i överbenet igen och det vill vi undvika!

Hawk är mer av den överrörliga än den stela typen av häst så jag har aldrig behövt varken massör eller kiropraktik på honom men imorgon kommer han faktiskt få en behandling i underhållssyfte. Ibland gör jag en veterinärcheck på hästarna för att inte missa något och på samma sätt tycker jag att det är bra att gå över hästarna med en kiropraktor för att kunna rätta till saker i tid!

Vecka 18
Som vi går och gnuggar in salva på Hawks överben och vi har honom lindad eller skyddad hela tiden. Det börjar ge resultat. Trycker man på överbenet så är han fortfarande öm men från början var han så öm att han ryckte med benet bara man snuddade vid det. Det går alltså framåt men givetvis tycker vi att det går för långsamt!

Jag hade ny konsultation med veterinären i torsdags men som jag skrev till er förra veckan så bekräftade han också att rejäla smällar på benhinnorna, som detta är, kan ta 6-8 veckor att läka ut helt. Det blir en inflammation i benhinnan som måste lägga sig. Detta är baksidan med att ha en väldigt rörlig, smidig och pigg häst! Så som han busar i hagen så är vi rätt säkra på att det är där han slagit på sig så även efter att detta är läkt kommer han att få vara ute med benskydd på sig.

Vi fortsätter i alla fall att jobba på i ridhuset på mjukt underlag och kommer göra det även nästa vecka. På så vis håller vi igång grundkonditionen och passar på att bygga lite muskler. När allt är läkt kommer alltså sträckan upp till löpkondition vara kortare tack vara att vi motionerar honom så mycket vi kan under tiden.

Öppet Hus lördag 11 maj!
Plats: Lottentorp Gård. Slottsvägen 96-72, 275 93 Sjöbo. 
Tid: 10:00-14:00

Ni kommer få gott om tid att se gården och omgivningarna. Några hästar kommer också att träna. Exakt schema kommer på torsdag via mail till er som anmält er och det läggs även upp på Facebooksidan MinGalopphäst! 

Vi vill gärna att ni föranmäler er till jessica@mingalopphast.se för att vi ska kunna beräkna fikat och planera dagen optimalt! 

Vecka 17
När man letar upp information om överben så hittar man ganska snabbt att de normala läketiden är 6-8 veckor. Ofta läker det snabbare och vi har ju hjälpt Hawk med diverse saker för att skynda på detta. Det blir successivt bättre men han har fortfarande en ömhet över överbenet som givetvis inte ska vara där. Det som händer när de slår på sig så illa som Hawk gjort är att det blir en liten blödning under benhinnan som sedan läker genom att det bildas nytt ben på det irriterade stället. Kvar kommer det bli en ordentlig knöl som han kommer ha resten av livet. Detta är mycket vanligt och det är få hästar som går igenom livet utan att få ett enda överben.

Hawk känner av svullnaden och ömheten på hårt underlag och visar det genom att sätta ner det benet väldigt försiktigt. Han är däremot ohalt i hagen och ohalt i ridhuset på mjukt underlag. Jag fortsätter därför att rida honom i ridhuset och hålla igång honom där så att han ska tappa så lite muskler och så lite kondition som möjligt under det här uppehållet.

Annars kan vi inte göra mer än att vänta. Jag kommer ha en dialog med veterinären igen inom någon vecka och stämma av om vi kan göra något annat. Det som är positivt med allt som har med ben och skelett att göra är att allting läker och det mesta har oerhört bra prognos. Med överben är prognosen så nära 100 % du kan komma att de snabbt kommer tillbaka till löpkondition igen. Däremot har ju skelett en viss läkningsprocess och den är svår att skynda på. Här är det tålamod som gäller…

Öppet Hus lördag 11 maj!
Plats: Lottentorp Gård. Slottsvägen 96-72, 275 93 Sjöbo. 
Tid: 10:00-14:00

Ni kommer få gott om tid att se gården och omgivningarna. Några hästar kommer också att träna. Exakt schema kommer några dagar innan. 

Vi vill gärna att ni föranmäler er till jessica@mingalopphast.se för att vi ska kunna beräkna fikat och planera dagen optimalt! 

Vecka 16
Det var verkligen en rejäl smäll Hawk dragit på sig men nu efter två veckors intensiv behandling med salva utvändigt så börjar den dra ihop sig och nu är ömheten i benhinnan nästan helt borta! 

Han tycker att detta uppehåll varit helt onödigt och är laddad till tusen. Häromdagen vågade jag knappt titta när han gick ett rejält träningspass i hagen. Vi har täckt in honom i olika skydd från topp till tå för att inte riskera att han sparkar på sig själv igen men visst håller man andan när han springer och busar som han gör!

Imorgon börjar vi jobba lätt igen och sen kommer jag stämma av med veterinären om att frysbränna hans överben för att garantera att det inte blossar upp igen. Det är ett väldigt enkelt ingrepp som inte påverkar honom alls. Ibland behöver man inte frysbränna överben men i det här fallet är det nog att rekommendera eftersom han blev så väldigt öm av den här smällen.

Så snart vi kan träna normalt igen kommer han snabbt att komma tillbaka i sin gamla kondition men årsdebuten blev av naturliga skäl uppskjuten på grund av detta. Samtidigt är det sånt här som kan hända när man låter hästar få vara just hästar och gå i stora hagar där de kan leka obehindrat. Jag skulle aldrig tumma på den biten oavsett hur frustrerande det är att behöva vila en häst som egentligen skulle närmat sig start. Så är livet med hästar tyvärr men nu kan vi i alla fall snart se framåt och träna igen!

Vecka 15
Givetvis ska jag inleda med att meddela att vi fick bra besked från veterinären i måndags. Eftersom all värme och puls är borta från hovarna fick vi leta oss uppåt. Min misstanke var att boven var ett så kallat överben som svullnat upp de senaste dagarna. Det var nästan tre veckor sedan han fick det och de uppstår oftast för att hästarna springer och busar och råkar slå på sig själva. Hästar har väldigt känsliga benhinnor och ett slag mot dem kan göra att det blir en svullnad. Hawk fick en svullnad för tre veckor sedan men den var liten och ömmade inte, fram till förra helgen då den blossade upp igen. Troligen har vi haft så maximal otur att Hawk slagit på sig på samma ställe två gånger och att det är det han nu känner av.

Veterinären kunde inte heller se någon annan förklaring och för säkerhetsskull röntgade vi överbenet. Har man riktigt otur kan slaget vara så kraftigt att det blivit en fraktur men lyckligtvis såg allt bra ut på röntgen! Det vanligaste är att man bara väntar ut överben och så läker de ut av sig själva men nu när vi vill komma igång och träna så skyndar vi på läkningen med läkemedel som vi stryker på utvärtes i 10-14 dagar. Därefter kan man frysbränna överbenet för att vara säker på att det inte kommer växa mer. Vi kommer ta en dialog med veterinären om det i slutet av den här veckan.

Det här gör såklart att vi får skjuta på träning och start, väldigt frustrerande när säsongen nu har dragit igång och vi bara vill leta efter tänkbara lopp! Baksidan att jobba med djur är att det är just djur – och man kan aldrig räkna med att något går som man tänkt sig. Viktigast i det här fallet är dock att det inte är en fraktur som behöver läka men Hawk kommer att ta det lugnt i hagen även den här veckan.

Stallträff
Vi har nu bestämt datumet för stallträff till lördag den 11 maj. Tiden är ungefär 10:00-14:00 på gården i Sjöbo. Vi återkommer med mer detaljer men boka in datumet redan nu!

Vecka 14
Under veckan har vi tagit ett rejält tag med att ordna med galoppbanan här hemma, fräst upp ytan på marken för att komma åt sanden som ligger packad undertill och börjat med det tidskrävande arbetet att köra – köra – köra banan. Vi har också jobbat med att få kurvorna så bra som möjligt, att utnyttja marken maximalt men samtidigt få en bra vinkel in i kurvan och en snäll sväng. För varje vi kör med harven blir den bättre. När allt detta är klart kommer det bli ett enormt lyft för gården!

Vi jobbade vidare i veckan med Hawks hov och det har fortsatt att komma ut lite var från strålen (den mjuka delen mitt i hoven). I tisdags var han plötsligt, från ingenstans, helt ohalt! Lika fin var han i onsdags. Han vilade i torsdags men var i fredags återigen varm i hoven och lite lite halt. Jag känner att vi gjort vad vi kan för honom hemma och med hjälp av hovslagare men nu behöver vi mer hjälp att hitta orsaken till att han inte är riktigt 100 %. Imorgon kommer han därför besöka veterinären så att vi kan ta reda på vad som besvärar honom. Om det är en hovböld, vilket det ändå finns en del som tyder på, så kan veterinären röntga hoven och då vet vi också om det är idé att försöka öppna upp hoven för att släppa ut trycket som bildas av hovbölden. Det är det som i sin tur orsakar smärta och hälta. 

Som jag skrivit tidigare är han så knappt märkbart halt att många säkert hade tränat på som vanligt men jag vill ta det säkra före det osäkra och därför tar vi en kontroll imorgon.

Vi planerar också ett öppet hus på gården, det kommer bli under maj-månad men jag återkommer med datum nästa vecka. Det är många tävlingsdagar nu så därför är det en del pusslande med sådana evenemang som detta!

Vecka 13
Glad Påsk! Vi hoppas att ni alla haft en riktigt härlig påskhelg.

Med Hawk går det framåt, hans hov känns bättre men han är fortfarande en aning halt i trav. Det är dock väldigt lite men ändå något vi måste ta på allvar. Det är inte värre än att han kan gå ute i hagen och där springer han och busar precis som vanligt men det är givetvis skillnad på att låta honom gå i hage där han kan springa som han vill och på att faktiskt träna. Därför har han vilat från träning även den här veckan.

Vi hade vår hovslagare som tittade på honom i fredags och även skodde om honom fram. Han kunde inte hitta något särskilt som kunde förklara den lilla lilla hältan men tyckte vi skulle fortsätta att behandla det som en hovböld, dessa kan vara envisa. Vi har därför fortsatt med diverse omslag runt hoven. Jag brukar använda mig antingen av surkål som läggs närmast hoven och sedan packas in i ett omslag eller en kompress som heter Animalintex och som ger ökad värme och cirkulation. Syftet med båda två är att dra ut infektioner och påskynda läkningen. Imorse fanns det tecken på lite var och sårvätska kring strålen (den mjuka delen mitt i hoven) och det kan tyda på att något är på väg att komma ut där. Vi fortsätter ett par dagar till på samma sätt och hoppas att vi ska hitta källan till problemet. Om det inte blir bättre på ännu ett par dagar så får vi vända oss till vår veterinär. 

Hawk är dock inte särskilt bekymrad över livet utan kör sin egen träning i hagen så länge. Det kommer inte ta särskilt lång tid för honom att komma tillbaka i samma kondition när vi väl kan börja träna igen!

Vecka 12
I början av veckan hade vi riktiga vårkänslor här ute medan vi igår eftermiddag fick slänga på oss kläder och springa ut och ta in hästarna då det helt plötsligt började hagla! Det går ändå åt rätt håll och det märks framför allt på morgonen. För några veckor sedan var det inte tal om att släppa ut hästarna före 7 eftersom det var mörkt, nu är det tillräckligt just för att släppa ut dem redan klockan sex. Ljuset gör att vi får längre dagar och kan – om vi måste – träna fram till sent på eftermiddag.

Hawk var fortfarande öm och varm i sin hov i början av veckan. Det börjar nu lägga sig, han är inte helt återställd än men på god väg och jag hoppas att vi kan komma igång och träna igen under den här veckan. Hovproblem brukar lyckligtvis läka rätt snabbt. 

Förhoppningsvis har jag mer spännande uppdateringar till nästa helg!

Vecka 11
Strax innan vi flyttade till den här gården så tappade Hawk en sko i hagen, det är inte så märkvärdigt utan det händer ibland. Vi slog på den igen och han tränade som vanligt. För 1,5 vecka sedan tappade han skon i hagen igen och då gick hoven sönder lite mer vilket har gjort den svårare att fästa men med hjälp av lite extra plast där det saknades riktig hov så fick vi den att sitta. Han tränade fint med den i nästan en vecka men i torsdags var han öm i skritt när han gick in från hagen. 

Han reds i ridhuset och där gick det bra men han är tydligt öm när han går på hårdare underlag. Vi har därför fått ta det väldigt lugnt och bara ridit honom väldigt lätt i ridhuset under slutet av veckan. Att han blivit öm nu kan bero på att han trampat på något de timmarna han gått utan hov, som nu givit upphov till en hovböld eller ett lättare tryck på sulan. Vi kommer se till att han bara går på mjukt underlag ett par dagar så ser vi åt vilket håll det tar vägen. Man kan leta efter en hovböld med en så kallad visitertång där man trycker på olika punkter på hoven för att leta efter där det gör som mest ont. Den gav oss dock ingen ledtråd och en hovslagare kan inte börja leta efter en hovböld på måfå. Vi håller honom därför själva under uppsikt ett par dagar till och hoppas på att ömheten lägger sig snart. 

Han är annars pigg och glad och hade gärna velat komma ut och träna betydligt mer än såhär! Han får ge sig till tåls dock så tror vi att detta går över på några dagar. Bilden nedan är från början på veckan. 

Vecka 10
Nu börjar vi verkligen komma på plats på nya gården med alla rutiner och annat. Än så länge har vi en hel del saker som inte packats upp än (både inne i huset och i stallet) men vi tar allting successivt. Det viktigaste är på plats och vi fortsätter träningen av hästarna som vanligt. Vi kommer inom kort börja harva upp den gamla sandbana som finns på gården (se bild nedan). Den är inte använd på många år men av den omgivande marken att döma är det ren sand upp till 2 m ner i marken. Vår förhoppning är att en dags harvning ska få banan ridbar och sen kompletterar vi med sand där det behövs. Fram till dess använder vi grannens sandslinga och den kuperade slingan i skogen för konditionsträning.

Hawk var inne på Jägersro i tisdags för att gå ett snabbare jobb och det gjorde han fint. Han gick två intervaller på sandbanan, den första i ca 1:15 min/km och den andra intervallen på 1:05. Alla hästar har tagit flytten ut till gården på olika sätt och Hawk visade efter jobbet i tisdags att han inte riktigt ställt om än till ny miljö och nytt hö. Han lämnade lite mat i krubban vilket han inte brukar göra och var inte riktigt lika pigg på blicken. Han fick därför två långa dagar i hagen och gick en sväng i skogen först i fredags, då var han pigg värre och försökte dra tyglarna ur händerna på ryttaren och dra iväg i sitt tempo. Under helgen har han också varit som vanligt och ätit bra. Fortsätter det så här åker han in till Jägersro igen i slutet av veckan men han får jogga på hemma ett par dagar till så vi är säkra på att vi inte stressar något!

De preliminära propositionerna för Sveriges lopp under april och maj har kommit.  Hawk har dock gått sina bästa lopp på Klampenborgs bana i Köpenhamn (han vann ju sista loppet han gick där i fjol) så jag inväntar även de propositionerna innan jag börjar planera närmre för hans årsdebut.

Vecka 9
Detta har varit en händelserik vecka där vi haft otroligt långa dagar men också fått massor gjort. I fredags gick flyttlasset till den nya gården. Hawk tillsammans med sin kompis Guidetti var först på plats på det nya stället. Under fredagen var de inne och kikade på stället genom en öppen dörr men lördag morgon fick de gå ut i varsin stor hage! Det var bra mycket spring i benen på Hawk som fått stå inne längre än vanligt under fredagen. Jag älskar ju att se hästarna i stora hagar där de får röra sig helt obehindrat. 

Planen är att Hawk ska släppas ihop med Guidetti inom kort, båda de två har gått ensamma i hagen ganska länge men jag tror att de kommer trivas bra tillsammans. Hawk har “blivit valack” väldigt snabbt efter sin kastration och han har nu fått ett sto som boxgranne och han är helt oberörd av det!

Både vi och hästarna trivs redan så bra på vårt nya ställe. Under de drygt tre år jag bott i Skåne har jag bott i Ystad men haft hästarna i Malmö och därför kört 5 mil enkel resa per dag. I natt sov vi första natten på gården och känslan av att gå upp, starta kaffebryggaren, gå ut och fodra och sen gå in och äta frukost inne vid köksbordet var obeskrivlig. I över tre år har jag sju dagar i veckan ätit frukost i bilen på väg till stallet så detta blir en stor skillnad i vardagen. Det kommer såklart också ge mycket tid över till annat att slippa köra 10 mil per dag. 

Under helgen har hästarna vilat men i början av veckan så tränade Hawk lite fortare för första gången i år. Efter uppvärmningen gick han 800m i tempot 1:15 min/km. Han kommer gå två såna träningspass till innan vi går första riktiga snabbjobbet i tävlingsfart. Hawk kändes riktigt fin och jag är verkligen så nöjd med honom på alla sätt och vis! 

Vecka 8
Den här veckan har vi haft riktiga vårkänslor! Jag har passat på att ha hästarna utan täcke en stund de flesta dagarna för att lufta pälsen ordentligt. Hawk satte knappt någon vinterpäls alls men däremot blev han lite mindre glansig i pälsen och åt det “mjälliga hållet” när det var som kallast. Det har helt försvunnit och tittar man bara på pälsen ser det ut som att han skulle kunna starta vilken dag som helst! Han har lite vinterhull runt magen men det är bara sunt, det kommer försvinna när vi närmar oss start.

Vi har jobbat mycket under vintern med att han ska orka hålla ihop kroppen bättre och nu börjar det ge resultat på många sätt. Från att tidigare gärna gå och gapa, lägga huvudet på sned och dra ner ner huvudet i marken istället för att bära det i en mer vågrät hållning så har han nu stängt munnen, drar inte lika mycket i tygeln och börjat jobba mer med bakbenen och ryggen. När vi galopperar i vanligt träningstempo faller han gärna in i gamla vanor och blir lite framtung men det går åt rätt håll även där. I lugnt tempo känns han mycket starkare än tidigare! 

Imorgon är det dags för honom att gå första snabbare träningspasset för i år. Han kommer då gå i ca 1:15 min/km och det kommer han göra i ett par pass de kommande veckorna. I slutet av mars beräknar jag att han är redo att gå riktigt snabbjobb i tävlingstempo (ca 1:00 min/km). Första loppen för säsongen rids i slutet av april och då kommer han att vara redo!

Ny träningscamp
Under kommande vecka kommer vi också att byta stall. Jag har tränat precis utanför Jägersro i tre år men flera olika omständigheter gör att vi byter stall. Den nya gården där vi kommer hyra stall är Lottentorp där travtränare Christoffer Eriksson huserat tidigare. På gården finns i dagsläget rak- och rundbana för trav, ridhus, uteridbana och krävande backar. Grannen har en sandbana och vi kommer att anlägga en egen sandbana för galopp på gården så snart vädret tillåter! Vi kommer fortsätta att resa in till Jägersro för att gå snabbjobben med hästarna på tävlingsbanan. 

En enorm fördel är att vi får ännu bättre hagar än vi har nu och möjlighet att ha hästarna ute längre tid på dagarna. Stallarna är också mer moderna och bättre på många sätt. Vi har också fyllt upp det stall vi har nu till bredden men på Lottentorp har vi plats att växa vår rörelse mer. 

En stark orsak till att vi väljer att flytta är att träningsfältet som vi idag använder kommer att stänga. Orsaken till det är att Malmös nya travbana ska ligga på träningsfältet och Skånska Travsällskapet är ivriga att börja bygga. När fältet stänger så kommer det bara finnas tävlingsbanan kvar att träna på och vi kommer ha svårt att ta oss ner dit till häst (alternativet blir då att köra hästarna dit ner flera dagar i veckan för att träna). Just nu pågår förhandlingar mellan Svensk Galopp och Skånska Travsällskapet om hur och när avvecklingen av fältet ska ske. Datum så tidigt som 1 april i år har nämnts men inget är helt klart än. Vi vet dock att  det innebär att förr eller senare måste vi flytta och nu när möjligheten att flytta ut till Lottentorp dök upp så valde vi att ta den! 

Vi ser fram emot de förbättrade möjligheter som detta ger att arrangera stallträffar, sommarfester och annat. Långväga gäster kommer kunna vara kvar över natten. När vi reser in till Jägersro kommer vi fortsätta arrangera tillfällen för er att se hästarna träna. 

Mer information och bilder kommer i nästa veckomail!

Vecka 7
Det är fortfarande väldigt blött ute men träningsbanorna har faktiskt hållit ihop förvånansvärt bra. Vi har kunnat träna som vi tänkt och för Hawk har det inneburit tre ordentliga träningspass i vårt vanliga träningstempo.

I torsdags red Hanna Nimåker på honom, hon har inte ridit honom på hela vintern så det var roligt att få hennes feedback. Hawk är en av hennes absoluta favorithästar så hon hade ett stort leende i ansiktet hela ridturen! Precis som jag så var hon jättenöjd med hur han känns och vi fortsätter jobba vidare på samma sätt ett par veckor till.

Alla hästar har någon svag punkt och för Hawk är det hans mage och matsmältning. Han har väldigt lätt för att bli dålig i magen, det har fungerat bra hela vintern men nu när han tränar mer och därför även behöver mer kraftfoder så märks det att magen inte riktigt klarar av det. Vi får därför hålla tillbaka på kraftfodret men samtidigt är det en balansgång då hästar som tränar så här mycket också behöver väldigt mycket mat. Vi kommer framöver att byta till ett hö som innehåller lite mer näring än det han får nu, på så vis får han i sig mer energi från grovfodret (som är hästarnas basföda). Dessutom ska vi testa ett annat kraftfoder som ska vara bra för hästar med känslig mage. Vi får se om ett par veckor om det givit resultat!

Här finns en film från träningspasset med Hanna i torsdags!

Vecka 6
Under veckan har Hawk tränat precis som planerat med ren konditionsträning varvat med styrka. Vi har två fina banor att växla mellan, en som är helt platt och en som har en uppförsbacke. Han går lika bra på båda två och är lika pigg oavsett vilken bana vi väljer. Jag är otroligt nöjd med honom och längtar efter att propositionshäftet med alla lopp och tävlingsdagar ska komma ut så att jag kan börja planera när han ska starta! Säsongen börjar dock inte förrän i mitten av april så än så länge får vi ge oss till tåls och fortsätta träna. 

Under helgen har banorna inte riktigt klarat av mycket nederbörd och minusgrader på det. När de är ojämna är det ett lätt beslut att ställa in träningen, vi vill inte riskera några onödiga skador för att vi rider på dåliga banor. Då är det bättre att låta hästarna motionera sig själva i hagen och hoppas på att banpersonalen snart får ordning på banorna igen.

Hawk hade riktig show i hagen när han gick ut igår. En video på det finns bland annat på Facebook!

Vecka 5
Vi har nu kommit in i det vanliga träningsschemat för honom och han känns strålande. En vanlig träningsvecka innebär då att han har tre dagar i veckan då han cantrar i vanligt träningstempo på ca 1:30 min/km. Han ligger då på en puls på ca 175 och är måttligt ansträngd. I det tempot tränar hästarna den grund som resten av träningen kommer att vila på. Tåligheten i vävnader och ben byggs upp och de små blodkärlen, kapillärerna, runt musklerna blir fler. Detta gör såklart att syresättningen blir bättre när det är dags att gå fort.

De dagar han inte konditionstränar fokuserar vi på styrka och det mår han väldigt bra av. Han har alltid haft mycket muskler på bakbenen men varit minst sagt tunn över ryggen och fram på halsen. I träning är han dessutom åt det bekväma hållet och om han inte måste jobba korrekt (med sänkt huvud, mycket aktivitet i bakbenen och med bra hållning i ryggen) så fuskar han gärna. I samband med att tandläkaren var här för ett par veckor sedan provade vi också ut bett till honom och nu rids han med ett rakt bett med fasta bettringar som ligger väldigt stilla i munnen. Jag vill få honom att känna en trygghet till bettet, att han kan hålla det stilla i munnen utan att rycka eller omväxlande bita tag och omväxlande släppa bettet. Han gör gärna det när han tycker att det är jobbigt.

Nu får han två dagar i veckan där vi bara koncentrerar oss på hur han arbetar med kroppen och jag tror att detta kommer ge en väldigt stor fördel sen när vi börjar gå fortare – han kommer orka och kunna jobba med hela kroppen på ett bättre sätt.

Vecka 4
Hawk har läkt ihop fint efter kastrationen och är helt och hållet sig själv igen. Man brukar säga att det tar lika många månader att “bli valack” som hingsten varit hingst. I Hawks fall skulle det innebära nästan fem månader innan hormonerna lägger sig men jag tror att det kommer gå betydligt snabbare eftersom han inte varit speciellt hingstig.

Den här veckan har vi börjat jogga honom lätt igen, naturligtvis helt kravlöst efter ingreppet men Hawk är inte den som är lugnast att sätta igång direkt. Han är snäll, något annat kan man inte säga, han skulle aldrig hitta på något dumt eller råka tappa sin ryttare med filt. Däremot är han otroligt glad över att få börja galoppera! 

Vi har gått ett varv på cushiontracken som är en allvädersbana med gummiflismaterial. Den tål nästan hur mycket regn som helst och har varit fin hela veckan trots att allt annat flyter av all nederbörd. Banan är 1700m lång och de första 500m bockar och studsar Hawk oavbrutet. Man kan dock inte låta bli att skratta åt honom, han känns som att sitta på en studsboll som susar fram! 

Den här veckan kommer vi börja träna lite mer, då blir han förhoppningsvis lite mer nöjd och inte så överladdad!

Vecka 3
I tisdags stämde allt med tid och rutiner i stallet så då kunde vi kastrera Hawk. Det känns som helt rätt beslut och en mycket roligare framtid, med bland annat hagkompis, väntar för Hawk om ett litet tag!

Kastrationen gick bra och allt har sett fint ut efteråt. Man behöver hålla en del koll på kastrationssåret, tempa och ge penicillin ungefär en vecka så det har varit lite pyssel med honom. Han var lite nedstämd första två dagarna men det är inte så konstigt efter ett sånt ingrepp, under helgen har han varit precis som vanligt!

Han har inte ridits under veckan men skrittat och travat på skrittmaskinen för att hålla eventuell svullnad borta. 

Imorgon väntas storm över Skåne så preliminärt rider vi inte då men på tisdag siktar jag på att börja jogga Hawk igen och fortsätter allt att se bra ut så tränar han som vanligt om ungefär en vecka!

Vecka 2
Som jag skrev förra veckan var planen att Hawk skulle kastreras i tisdags, inte för att han är problematiskt att ha som hingst men för att han kommer få ett mycket roligare liv som valack med andra hagar, hagkompis och annat!

Vi hade även tandläkare här i tisdags och några hästar var mer problematiska än andra så det drog ut på tiden och när veterinären kom för att kastrera Hawk var det fortfarande lite mycket rörelse i stallet. Vi bedömde därför att det var en dålig dag att göra det ingreppet då man ju gärna vill ha så lugnt som möjligt. Så ny tid för kastrationen blir istället tisdag kommande vecka!

Hawk fick däremot sina tänder kollade i tisdags och det fanns några små hakar som behövde slipas till men annars var det inga stora saker! 

Vi kämpar annars på med ridningen men det har helt klart varit en utmaning. Banornas kvalité varierar beroende på hur kallt det har varit på natten och igår stötte vi på ett annat problem när de började töa kraftigt och hela stallplanen blev glashal. Vi sandade oss en väg till skrittmaskinen och fick nöja oss med den motionen, ner till banorna inne på Jägersros område var det tyvärr för farligt att ta sig på grund av halkan.

Det är frustrerande att inte få någon kontinuitet i träningen men vi tröstar oss med att de flesta galopphästarna i Skåne fortfarande vintervilar – just eftersom vädret gör det så svårt att träna. Jag tycker dock att det är dags att komma igång och träna så vi kommer fortsätta göra så gott vi kan även nästa vecka!

Vecka 1
Det är något visst med att gå in på ett nytt år. Plötsligt är allt på 0 igen och det är verkligen ett blankt papper. Nu är fjolårets statistik glömd och man ser fram emot ett nytt år att fylla med tävlingsdagar och resultat! Jag avlägger aldrig nyårslöften men däremot sätter jag upp en del mål för varje år, alla är delmål i mitt långsiktiga mål att bli den ledande galopptränaren i Skandinavien. Dit är det en bra bit kvar men jag kunde bocka av nästan samtliga mål förra året så nu börjar vi på de nya!

Ett av de mål jag har för varje år är en hög seger- respektive platsprocent och det är ett av mina viktigaste mål och jag är stolt att de senaste åren ligga ganska nära de procentsatser jag sätter upp på 20 % vinnare och 40 % på plats (1:a-2:a-3:a). Att hästarna ofta placerar sig högt upp i loppen är ett bevis på att de varit klara att starta, att matchningen varit bra och att de mår bra. Det är något jag aldrig kommer att tumma på. Ett annat av målen inför det här året är att alla de vuxna hästarna ska vinna minst varsitt lopp. Sen vill jag alltid att varje häst ska löpa bättre än de gjorde året innan och alltså bli bättre med åren. Hawk är kanske den häst i stallet jag har störst förväntningar på inför den här säsongen, jag kan knappt vänta på att få börja välja lopp åt honom!

Den här veckan har varit en stor utmaning i stallet. Nu ska vi inte gnälla över kylan, i Skåne har vi sällan under -10 men visst blir det tufft. Banpersonalen på Jägersro har verkligen försökt men de har inte lyckats hålla banorna i bra skick och vi har därför inte kunnat galoppträna den här veckan. De funkar att trava på men det är allt. Det väntas mildare väder till veckan så då kommer vi kunna träna på som planerat igen! Hästarna får i alla fall njuta av friskt och härligt väder ute i hagarna.

På tisdag har vi en del pyssel planerat. Tandläkare, vaccination och för Hawks del faktiskt även kastration. Jag har velat fram och tillbaka kring detta men två saker har fått det att väga över till att faktiskt kastrera honom. Först och främst är han nu begränsad vad gäller hage. Han behöver gå en bit från de andra för att inte vara för nära stona (han är inte hingstig men vi vill inte heller trigga något). När han råkade fastna i tråden för ett par veckor sedan och drog sönder hagen ordentligt så tog det ett tag innan vi fick hela hagen lagad. Eftersom han inte har någon annan hage fick han då inte gå ut förrän den var lagad. Som valack kan kan gå i vilken hage som helst och även få sällskap i hagen!

Det andra är att vi just nu har 4 valackar och 9 ston och så Hawk som hingst i stallet. Det gör att han inte alltid kan gå på walkern hur som helst, inte kan stå bredvid ett sto i boxen och så vidare! 

Prestationsmässigt ska det inte påverka honom att bli valack, om något så tror jag att det gör honom bättre att bli av med de ändå ganska stora bollarna mellan benen. En hel del hingstar är faktiskt besvärade av dem. Det i kombination med alla andra fördelar med att ha honom som valack har vägt över och därför kommer vi kastrera på tisdag. 

Läkningstiden är snabb och det blir inte något lägre avbrott i träningen!

Vecka 52
Äntligen är vi igång och tränar igen! 

Jag tror att både hästar och människor mår bra av att komma nere i varv, vila, äta gott och ha ett avsevärt lägre tempo i december än under resten av tävlingsåret. Det märks på hästarna att de snabb accepterar att inte längre träna mycket.

Men! Precis lika skönt är det att få komma igång igen! Hawk har ridits lugnt fyra dagar den här veckan och har sprudlat av energi! Med hästar som mår bra och har varit hela och fräscha hela säsongen tycker jag det är enklast att låta dem galoppera av sig en bit första dagen så det fick även Hawk göra. I runt 500m hoppade han, bockade och studsade fram av energi och glädje innan han lugnade sig och vi kunde fortsätta i stadigare tempo. Det busandet räckte för resten av veckan har varit i perfekt energi och bara velat jobba. 

De två första veckorna börjar vi lugnt men på hästar som mår så bra som Hawk kan vi trappa upp till normal träningsdos ganska snabbt. 

Inför 2024
Nu kommer Hawk att grundträna fram till mars. Galoppen har tävlingsuppehåll fram till april vilket innebär att vi har tid att jobba med allt det grundläggande för galopphästarna och det utnyttjar vi till fullo! Först i slutet av mars kommer jag att öka upp tempot på för hästarna som ska starta under de första tävlingsdagarna.

Vi har inte fått tävlingshäftet för 2024 än så jag vet i dagsläget inte vilka lopp han har att välja på. Det får vi se längre fram i vår.

Vecka 50
Nu går vi in i den sista veckan av vintervila. Det börjar klia i fingrarna att sätta igång hästarna igen! Att ta ett par veckors uppehåll är sunt för alla, både hästar och ryttare. Alla behöver semester för att ladda om. 

Hawk är en av de hästarna som faktiskt minst behövt vilan. Han var fin i kroppen och i pälsen även i slutet av säsongen, hade inga skador som behövde tid (rakt igenom klockren på veterinärchecken vi gjorde innan vilan) och kändes inte heller mentalt trött. Det har också märkts att han inte behövt vilan särskilt mycket eftersom han varit väldigt pigg både i hagen och i skrittmaskinen så det känns extra roligt att börja sätta igång honom igen.

Han är ju relativt ny hos mig och kommer därför ha sin första rejäla träningsperiod hos mig nu under vintern. Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att se hur han svarar på den träningen och självklart vilken effekt vi får av träningen sen när det är dags att starta! Bilden nedan är från dagen i oktober när han vann på Klampenborg Galopp!

Under hösten sker alltid en del förändringar i stallarna, de som inte längre vill vara galopphästar säljs. Nya hästar köps in, både unghästar och äldre som Hawk. Nu när allt fallit på plats kan jag konstatera att gänget jag har i mitt stall är det bästa jag haft någonsin! Hawk toppar “listan” på den högst rankade galopphästen vi har i MinGalopphäst i år. Han är stallkompis med dessa minst lika spännande hästar:

Match Me – 3-åring som mött tuffa hästar idag och fått mycket attityd och hårdhet. Helt ny och flyttade in hos mig för en vecka sedan. Siktar mot den penningstinna Breedersserien i Sverige och Danmark nästa år. 
Freya Lucy – Vår extremt ambitiösa sprinter som rehabiliterat en skada under hösten, har börjat träna igen och känns otroligt fin i kroppen. Kommer flyga fram på gräsbanorna i Göteborg och Bro Park nästa år!
Guidetti – Vår äldsta häst som är så ärlig i loppen och han bara älskar att tävla. Hade ett mellanår i år med en del otur i loppen, är lika taggad som Hawk att börja träna igen!

Sen har vi åringarna som kommer säljas i andelar framåt sommaren.
Ancona – Svenskuppfödd. Kanske världens snällaste unghäst. Har börjat galoppträna och gör allt så enkelt. 
Abby Art – Import från England med väldigt imponerande stamtavla. Besvärades av en hovböld ett par veckor och har än så länge bara hunnit ha sadel på sig men kommer även hon vara inriden inom kort! 

Ni må tro att jag är sugen på 2024!

Vecka 49
Hawk har fortfarande vintervila efter en väldigt bra säsong. Jag tycker att det är viktigt att alla hästarna får en ordentlig vila från träning under vinteruppehållet. I den bästa av världar kan hästarna gå ute hela dagarna men här får vi anpassa oss efter vädret. Under början av veckan hade vi rejält med snö så det var inga problem att ha alla ute. Under helgen har det mesta av snön töat bort och på flera håll lämnat en rejäl isgata så vi har varit lite mer begränsade under ett par dagar och då är vi väldigt glada för skrittmaskinen.  

Under vinteruppehållet brukar jag också passa på att kolla över hästarna med tandläkare. Jag har en som kollat hästarna under flera år men hon är väldigt eftertraktad och svår att få tid hos. I år får vi därför ge oss till tåls till den 9 januari innan vi får kolla hästarnas tänder. 

Planen är att de börjar sättas igång igen i mellandagarna men vi har fortfarande två veckor kvar med vila!

Vecka 48
Varmt välkomna alla nya delägare i Red Hunting Hawk! Detta är det första veckomailet som skickas ut om honom och nu kan ni se fram emot dessa mail varje söndag klockan 21:00 i över ett års tid!

Red Hunting Hawk är en fyraårig hingst som varit hos mig sedan början på september. Det började med att Hanna Nimåker, som jobbar åt mig, red Hawk när han var två år och stod hos en annan tränare. Han var en av hennes favoriter men efter en tid bytte han tränare och flyttade till Danmark. Hanna har trots det haft koll på honom och när han plötsligt dök upp på en försäljningsannons var hon snabb och insisterade på att jag skulle köpa honom.

Vi åkte och tittade på honom i stallet i Köpenhamn och tog med honom hem direkt. Han är verkligen en otroligt charmig och snäll hingst som även jag föll för direkt. Han har inte varit ute i hage särskilt mycket men hos mig fick han gå ut direkt och det älskar han! Vi har en egen hingsthage åt honom vid infarten till gården, där har han koll på allt som händer. 

När han acklimatiserat sig ett par veckor så startade vi honom i Danmark, han var precis utanför pengar, sexa men bara slagen 3 längder och jag fick medge att jag tränat honom lite för snällt inför det loppet. Så vi åkte hem, gjorde vår läxa och gav honom ett tuffare snabbjobb. Vi åkte sedan tillbaka till Köpenhamn två veckor senare och då blev det seger! Extra roligt var att det var Hanna Nimåker som satt i sadeln, väldigt roligt för henne att få vinna med sin favorithäst! 

Hawk är bäst på gräs så efter det loppet bestämde vi oss för att ge honom ledigt eftersom grässäsongen började lida mot sitt slut och det är alltid roligt att avsluta säsongen med vinst!

Under ett par veckor till har Hawk vinterledigt och med den snön som kommit de senaste dagarna går det ingen nöd på honom! Han njuter för fullt i sin hage, hoppar, busar och skuttar omkring och är väldigt, väldigt nöjd med livet! Efter jul kommer vi börja träna igen för att ladda upp inför nästa säsong!

Vecka 47

Hawk vann i årets sista start, den 7 oktober. Efter det höll han igång med lugnare träning för att successivt trappa ner konditionen. Förra veckan gjorde vi en veterinärcheck på honom som han dansade igenom helt utan anmärkning.

“Ja, den här hästen har definitivt inga problem med sina leder.” Sa veterinären. Det kan tyckas självklart att en galopphäst ska vara fräsch men efter en lång säsong brukar de flesta känna sig lite slitna någonstans. Att löpa på Hawks nivå utan att vara påverkad är ett fantastiskt sundhetstecken! 

Han vilar nu fyra veckor innan vi börjar träna inför nästa år!