Livet efter racing

På Klösbo Hästgård, strax utanför Ljusdal, bedriver Caroline Silfver sin verksamhet. På gården finns flera lösdrifter och fantastiska betesmarker. Förutom uthyrning av platser i lösdrifterna erbjuder Caroline utbildning för både hästar och ryttare. Sedan några år tillbaka har Caroline tagit emot många fullblod från galoppbanan för återhämtning och omskolning, vilket hon brinner lite extra för.

På gården går hästarna i grupper av olika storlekar, i olika typer av hagar. Det finns allt från rasthagar till stora öppna gräs och skogshagar. Det finns ligghallar och fri tillgång på hö för minskad stress. ”En stressfri miljö, där hästarna får vara hästar är A och O” berättar Caroline.

Lösdrift

De flesta hästarna går ute dygnet runt men i stallet finns 3 boxar för att ge nya hästar en mjuk övergång från livet som galopphäst eller om någon behöver vila eller tillskottsfodras. Trots att många galopphästar kommer till gården i full löpkondition och bara har gått i rasthagar under sin tävlingskarriär så vänjer sig de flesta mycket snabbt med att gå ute i flock.

Hästarna rids mycket varierat på ridbanan och ut på de natursköna ridvägarna med allt från mjuka sandvägar till branta bergsstigar. Hästarna ska vilja framåt utan att känna att det är en tävling. Målet är att hästarna ska kunna ridas både i grupp och själva i alla gångarter, ha en tydlig broms och en behaglig relation till bettet. Hästarna ska kunna ridas i ”vanlig” sadel, vara inhoppade och lugna att hantera innan de är redo att flytta till nästa hem. Caroline lägger stor vikt vid att ge alla hästar de allra bästa förutsättningarna genom en väl anpassad foderstat, noga utprovad utrustning och framförallt en uppgift som hästen tycker om. Alla hästar vill inte bli tävlingshästar och somliga klarar inte av ett för lugnt liv som hobbyhäst.

En av de många beteshagarna

Viljan att para ihop rätt häst med rätt ryttare har länge drivit Caroline.
”Jag har ibland sagt nej till spekulanter även om de väldigt gärna vill köpa om det inte känns helt rätt. Varken häst eller ryttare mår bra av att det blir fel redan från början. Vissa hästar stannar någon månad medan andra blir kvar i år.” Säger Caroline och klappar om Madame Easter, tidigare galopphäst som Caroline valt att behålla som sin egen tävlingshäst.

MinGalopphäst är mycket måna om att våra tävlingshästar får ett bra hem även efter avslutad karriär. Vår andelshästar Superstitious, She´s like the Wind, Madame Easter och Made of Stars har alla fått mellanlanda på Klösbo Hästgård.

Delar av stoflocken äter tillsammans

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *