Bakgrund
I löp rids galopphästarna av professionella jockeys. Dessa har som yrke att rida galopphästar, framför allt i tävling men många rider också i träning.
I Sverige finns det ca 25 jockeys, 10 jockeylärlingar (som utbildar sig till jockeys) och ca 50 amatörryttare som rider i särskilda amatörlöp. Svenska jockeys rider regelbundet också i Norge och Danmark och norska och danska jockeys rider ofta i Sverige.
Utbildning
För den som vill bli jockey ställs först och främst hårda krav på vikten och fysiken.
En jockey bör helst inte väga mer än 55 kg samtidigt som denne måste vara mycket vältränad och stark. Det finns inga begränsningar i hur lång en jockey får vara men på grund av viktkraven är de flesta jockeys ganska korta. Som amatörryttare kan du väga över 60 kilo och i de lopp som går över hinder kan ryttarna väga kring 65 kilo.
En jockey måste vara en mycket skicklig ryttare och ha erfarenhet av många olika typer av hästar.
Det vanligaste är att unga killar eller tjejer som vill bli jockeys börjar träningsrida hos en tränare i tonåren för att sedan börja arbeta heltid i stallet efter studenten.
Är man tillräckligt duktig så kan man bli jockeylärling hos tränaren. Det innebär att tränaren intygar att man är tillräckligt duktig för att kunna rida löp mot professionella jockeys.
Jockeylärling är man i fyra år eller till dess man vunnit 70 segrar.
För att göra det lättare för lärlingar att få chanser i lopp har dessa viktlättnad i förhållande till de professionella jockeyerna. En ny lärling har 4 kg lättnad, hästen bär alltså mindre vikt på ryggen. Efter 10 segrar har lärlingen 3 kg lättnad och efter 30 segrar och fram till seger nummer 70, 2 kg lättnad.
Vardag
De flesta jockeys träningsrider åt en eller fler tränare på förmiddagarna. Dels för att hålla sig i form och dels för att lära känna vissa av de hästar som de senare kommer att rida i löp.
Rutinerna skiljer sig något åt mellan olika stall men oftast rids galopphästarna någon gång mellan 06:00-13:00. En jockey kan rida allt från 4 till upp emot 10 hästar på en förmiddag, beroende på hur arbetet i stallet läggs upp.
De eftermiddagar som det inte är löp behöver en jockey träna för att hålla sig i form. Jockeyn vill normalt sett inte bygga stora muskler eftersom det väger en del så träningsformerna får noga övervägas. De jockeys som har svårt att hålla rätt vikt ägnar sig ofta åt löpträning på eftermiddagarna medan lätta jockeys ofta har råd att gå upp lite i vikt för att kunna lägga på sig mer muskler.
Regelbundet arrangeras det fysträningar för jockeys, lärlingar och amatörryttare men före detta championjockey Fredrik Johansson på Jägersro och på Bro Park.
Tävlingsdagar
Under en tävlingsdag kan en jockey rida upp emot 10 olika hästar i 10 olika lopp.
En jockey behöver inte borsta, sadla eller skritta fram eller av hästen själv utan fokuserar endast på att rida loppet.
Innan loppet måste jockeyn ställa sig på vågen tillsammans med sin utrustning och visa att det tillsammans uppgår till rätt vikt. Jockeyn väger sig själv inklusive stövlar, byxor, säkerhetsväst, jockeydress i hästägarens färger, sadel med stigläder, stigbyglar och dubbla sadelgjordar samt sadelpadd och gjordskydd och eventuell viktvojlock med blyvikter i. Hjälm och spö ingår inte i vikten. Om en jockey använder sig av den lättaste utrustningen och kläderna som finns att tillgå kommer detta att tillsammans väga ca 1,5 kg.
Efter att loppet är ridet ställer sig jockeyn på vågen igen och då måste vikten vara densamma som innan loppet. Avviker vikten får jockeyn böter och vid större avvikelser kan hästen diskvalificeras.
Eftersom en jockey under en tävlingsdag kan rida många olika hästar med olika vikter behöver denne ha flera olika sadlar att välja bland. Det är inte ovanligt att en jockey rider med olika sadlar i varje lopp. Sadlarna väger från omkring 120 gram upp till ett par kilo.
Lön
Jockeyerna får 500 kr betalt för varje häst de rider i lopp. Dessutom får de en jockeyprovision på 10 % av den prissumma de rider in.
Lärlingar får 350 kr plus 5 % av prissumman. En amatörryttare får inte betalt alls för att rida.
När jockeyerna reser till en annan bana än sin hemmabana har de rätt att ta betalt för resan. Det är hästägarna som betalar för jockeyerna.
I Sverige är det vanligast att jockeyerna också får betalt för att rida hästarna i träning på förmiddagarna medan det i exempelvis USA är vanligt att jockeyerna rider gratis i träning och sedan hoppas på att få rida hästarna även i lopp.
Intresserad av att äga en galopphäst? Vi säljer hästarna i 1000 andelar där du endast betalar en engångsavgift på 499-699 kr per andel. Se vilka hästar vi har till salu under fliken Andelshästar.